Składniki na 8-10 porcji:
- ok. 1,5 l wody
- ok. 0,5 l zakwasu na żurek (w zależności, czy ma być mniej, czy bardziej kwaśny)
- 4- średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 4 laski białej kiełbasy pokrojonej w plasterki (najlepiej domowej)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 15 dag ścinek z wędlin
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól i pieprz
- 4 łyżki śmietany
Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. 15 min. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i dodać do garnka. Całość zagotować i doprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Wielkanoc bez żurku nie moze sie odbyć 🙂 Uwielbiam!
ach jak smutno gdy tylko przepisik 🙂 ale fajna wersja – buziaki :*
Wielkanoc bez żurku to nie Wielkanoc!
żur stanowi podstawę. jak jajka.
Spokojnej, rodzinnej, zdrowej i sytej Wielkanocy! Mokrego Dyngusa i bolu brzucha od pysznosci! 😉
Wesołych Świąt Aniu;)
Na Wielkanoc w sam raz 🙂
Zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych
Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!
Zrobione 🙂
Rozumiem, że wyszło:)
Na ile osób?
8-10