Jak nie przepadam za deserami to ten mi bardzo smakował 🙂
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- skórka starka z 1/2 cytryny
- mąka ziemniaczana
Kruszonka:
- 12 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek masła
Z śliwek usunąć pestki, pokroić na połówki lub ćwiartki, masło roztopić na patelni, dodać śliwki i cukier, smażyć 5 min, przełożyć do miski, dodać aromat waniliowy, skórkę z cytryny, 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej (mąka zagęści nam ładnie sok który puszczą śliwki). Kruszonka: połączyć wszystkie składniki (ja wrzucam do malaksera z nożem) i wymieszać aż powstanie kruszonka ( takie sypkie ciasto). Owoce posypać kruszonką, piec 20-30 min (aż kruszonka się zrumieni) w temp. 200° C. Podawać na ciepło z lodami.
Podsumowanie
Nazwa dania
Crumble ze śliwkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Powiem brzydko – zażerałam się – rozkosz podniebienia !!! 🙂
Fajnie, że smakowało 🙂
Taki deser nie ma prawa nie smakować 🙂