Wymyślony na szybkości, na potrzeby orientalnej zupy z grzybów leśnych i żeby pozbyć się pieczarek z lodówki:) Wyszło mega smacznie:)
Przepis na zupę jutro:)
Składniki na 1 l:
- 1 duże udko
- 200 g pokrojonych w ćwiartki pieczarek
- 5 g suszonych grzybów leśnych
- 1 mała marchewka, pokrojona w plasterki
- pół zielonej papryki w całości, oczyszczonej z pestek
- 1 suszona papryczka chilli, drobno posiekana
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 pietruszka, pokrojona w plasterki
- 1 ćwiartka niedużego selera w całości
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 małe lub i duża cebula, przekrojone na pół i podsmażone na suchej patelni – tak, żeby się przyczerniły, ale nie spaliły do końca:)
- sól i pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
Ja ten bulion ugotowałam w szybkowarze, więc wrzuciłam wszytko do gara, posoliłam, dodałam sos sojowy, zalałam 1 l zimnej wody, zamknęłam pokrywę, nastawiając ją na II stopień (taki mam model) i gotowało się to wszytko jakieś na małym ogniu od momentu zamknięcia się szybkowaru.
Tradycyjne gotowanie: wszystko wrzucić do gara, dodać sól i sos sojowy, zalać 1 l zimnej wody i gotować, ściągając szumowiny, aż mięso będzie na tyle miękkie, że będzie odchodzić od kości.
Wywar wychodzi dosyć intensywny, ja rozcieńczyłam go nieco, dodając 2 szklanki zimnej wody, a następnie posoliłam i popieprzyłam do smaku. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Bulion drobiowo - grzybowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
wygląda smakowicie 🙂 w kociołku można by upichcić
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
nad ogniskiem 🙂