Lekko uprgajdowana wersja mojego starego przepisu:) O wiele smaczniejsza! A wystarczyło trochę śmietanki:)
Składniki dla 4 – 6 osób:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
- 1 opakowanie dowolnego makaronu (400g)
- 1 nieduża cebula – pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
- pół kostki sera feta – pokrojonego w kostkę
- śmietanka słodka 18%
- masło
- olej
- sól i pieprz
Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju (ok. 1 łyżeczka). W garnku rozgrzać ok. pół łyżki masła z odrobiną oleju, wrzucić szpinak (bez rozmrażania) i dusić, aż lekko odparuje. Następnie dodać fetę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować na najmniejszym ogniu, aż feta się rozpuści. Na końcu dodać śmietankę – tyle, żeby powstał lekko gęsty sos – ja dodałam jakieś 1/2 – 3/4 szklanki (wszystko zależy od stopnia odparowania szpinaku). Zagotować. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Najlepiej podawać od razu. Jeśli musicie poczekać z obiadem, to lepiej nie mieszać od razu makaronu z sosem, bo później, po podgrzaniu, nie jest już tak dobry. Lepiej jak sobie każde grzecznie w garnku poczeka na konsumpcję:)
Podsumowanie
Nazwa dania
Zielony makaron ze szpinakiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ania wpisz w poscie ze to zielony makaron 😛 ja wiem ze widac, ale formalnie jest ze trzeba w poscie napisac jakato kategoria kolorystyczna – takie sa reguły akcji 😉 wszystkim truje o to glowy, bo jakoś nikt dokładniej zasad nie czyta 🙁
Pycha!
Uwielbiam szybkie makarony ze szpinakiem 🙂
Bardzo dobry przepis i dziękuję za inspirację do kolacji:)
Pozwolę sobie przedstawić efekty wczorajszego gotowania: http://www.jadzias.pl/2013/02/makaron-ze-szpinakiem.html
Jeszcze raz dziękuję:)