Składniki:
- 500 g mąki plus trochę do posypywania stolnicy
- 1,5 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
Lukier przepis tutaj 🙂
Miód, masło, cukier i przyprawy podgrzać na małym ogniu. Co jakiś czas zamieszać masę, pilnować, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostygnięcia np. do zlewu zimną wodą.
Mąkę przesiać z sodą i solą. Dodać masę miodową i roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne i lśniące ciasto. Początkowo jest ono dość rzadkie, dlatego najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, żeby stężało. Najlepiej w misce, ja swoje zostawiłam w folii aluminiowej i nieźle się natrudziłam, żeby je rozpakować, bo ciasto się przykleiło:)
Ciasto partiami rozwałkowywać na stolicy, wyciąć pierniczki i piec 15 min. w temp. 180 st. Ja piekłam w piekarniku bez termoobiegu, nastawionym na grzanie tylko od góry, bo na grzaniu góra/dół piekły się za szybko, przypalając od spodu i nie nabierały ładnego piernikowego koloru.
Po upieczeniu ostudzić na kratce, lukrować. Przechowywać w puszce. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Pierniki
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas