Składniki:
Kluski:
- 1,5 kg ziemniaków
- 60 dag kg mąki krupczatki
- 2 jajka
- sól
Omasta do klusek:
- 15 dag boczku
- 17 dag słoniny
- 20 dag bryndzy
- 50-100 ml mleka (do rozrzedzenia bryndzy)
- pieprz
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać mąkę, jajka, wyrobić ciasto (będzie dosyć rzadkie). Zagotować osoloną wodę, najlepiej formuje się kluski przy użyciu z specjalnej tarki z dużymi otworami, ale można zrobić tak jak ja robiłem czyli jak kluski z deski: kładziemy masę na deskę i ściągamy za pomocą noża malutkimi porcjami do wody, gotować jakieś 5 min. Słoninę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć aż słonina się ładnie wytopi. Rozdrobnioną bryndzą rozmieszać z mlekiem, doprawić pieprzem, wymieszać z haluszkami. Kluski nakładać na talerze, okrasić skwarkami z słoniny i boczku.
Podsumowanie
Nazwa dania
Bryndzowe haluszki
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
2 Review(s) Based on
ojej.. ale dziś pysznie :]
🙂
Muszą być bardzo smaczne! Ja też mam je w planach! Pozdrowienia. 🙂
Mi bardzo smakują, polecam 🙂
kluski z boczkiem, jak dawno nie jadłam …
aż mam ochotę wziąć do ręki ten widelec i spałaszować 🙂
pysznie tu u Ciebie!
Smacznego 🙂
kojarzy mi sie z goralska hata D:
Mam takie pozytywne skojarzenia, pierwszy raz jadłam bryndzowe haluszki jadąc przez Słowację do Pragi na podróż poślubną 🙂 Nie ma siły, muszę je kiedyś zrobić 🙂
Fajne wspomnienie 🙂 ja muszę sobie kupić tą tarkę przy następnej wizycie na Słowacji 🙂
bardzo piękna inspiracja, domowo, przytulnie i miło. Pozdrawiam serdecznie:)
dzięki 🙂
uwielbiam takie kluchy! 🙂
Haluszki to jedno z niewielu dań słowackich które znam, ale smak bardzo mi odpowiada, polecam