Olej arganowy, to MOC sama w sobie, nieoceniony w pielęgnacji ciała, włosów i paznokci. Ma swoje zastosowanie również w kuchni. Ja dostałam małą buteleczkę od firmy Zielony Nurt. Olej ten produkowany jest z biologicznie czystych nasion drzewa arganowego, które występuje tylko w Maroku. W 100% czysty, naturalny, ekologiczny, nierafinowany. Nigdy wcześniej nie próbowałam oleju arganowego, dlatego tez, kiedy napisała do mnie Pani z Zielonego Nurtu z propozycją testu ich produktów, bez wahania wybrałam OLEJ ARGANOWY BIO. Ze względu na to, iż olej ten jest bardzo intensywny w zapachu jak i smaku, nie bardzo wiedziałam, do czego go użyć. Pomysł poddała Bernadeta z bloga Prawo do gotowania z pasją, która oleju arganowego użyła właśnie do caprese i powiem Wam, że strzał w dziesiątkę, olej arganowy użyty w tej włoskiej sałatce bardzo fajnie podkreśla smak delikatnej mozzarelli i ku memu zaskoczeniu ładnie komponuje się z pomidorem i bazylią.
Polecam Wam również OLEJ ARGANOWY BIO do pielęgnacji paznokci i włosów, paznokcie stają się mocniejsze i bardziej elastyczne, a włosy błyszczące:)
Składniki:
- 125 g mozzarelli w kulce pokrojonej w plasterki
- pomidor pokrojony w plasterki
- kilka listków świeżej bazylii
- OLEJ ARGANOWY BIO
- sól i pieprz
Mozzarellę, pomidora i bazylie ułożyć na przemian na talerzu, polać olejem arganowym, doprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Nie lubię olejów intensywnych w smaku. Wolę te neutralne, jak olej rzepakowy – pasują do wszystkiego 🙂