Tarta z grzybami

tarta z grzybami
tarta z grzybami
Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • sól
Nadzienie:
  • 500 g leśnych grzybów, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 zupa borowikowa Winiary
  • 300 ml wody
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 3 – 4 łyżki startego żółtego sera
tarta z grzybami
Mąkę wymieszać z solą i masłem, dodać jajko, wlać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść kruche ciasto.. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 30 min. do lodówki.
W między czasie przygotować nadzienie: cebulę i czosnek zeszklić na maśle i odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby i smażyć, aż puszczą sok, dalej zmażyć od czasu do czasu mieszając aż sos się zredukuje, dodać zupę borowikową rozmieszaną z 250 ml wody, zagotować i gotować około 2 min. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 10 min. Pod koniec dodać natkę, koperek i doprawić solą i pieprzem.
Po upływie 30 min. ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wyłożyć nim, posmarowaną tłuszczem lub przykrytą papierem do pieczenia formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 min.
Śmietanę dobrze wymieszać z jajkami, serem i gałką muszkatołową, posolić.
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie grzybowe, zalać masą śmietanowo – serowo – jajeczną i piec ok. 30 min.  temp. 230 st.
tarta z grzybami
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tarta z grzybami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *