Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 1 jajko
- sól
Nadzienie:
- 500 g leśnych grzybów, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 zupa borowikowa Winiary
- 300 ml wody
- sól i pieprz
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- 3 – 4 łyżki startego żółtego sera
Mąkę wymieszać z solą i masłem, dodać jajko, wlać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść kruche ciasto.. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 30 min. do lodówki.
W między czasie przygotować nadzienie: cebulę i czosnek zeszklić na maśle i odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby i smażyć, aż puszczą sok, dalej zmażyć od czasu do czasu mieszając aż sos się zredukuje, dodać zupę borowikową rozmieszaną z 250 ml wody, zagotować i gotować około 2 min. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 10 min. Pod koniec dodać natkę, koperek i doprawić solą i pieprzem.
Po upływie 30 min. ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wyłożyć nim, posmarowaną tłuszczem lub przykrytą papierem do pieczenia formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 min.
Śmietanę dobrze wymieszać z jajkami, serem i gałką muszkatołową, posolić.
Podsumowanie
Nazwa dania
Tarta z grzybami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas