… podawana z tagiatelle:) Inspiracja kuchnią włoską wciąż trwa:)
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże lub 4 małe filety z miruny (ok. 500g)
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 5 suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w kostkę
- Ok. 10 – 12 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową pokrojonych w krążki
- 1 suszona papryczka chilli drobno posiekana
- suszona mięta
- ok. 100 ml wina
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- 400 g suchego makaronu tagiatelle
Na patelni rozgrzać oliwę z olejem, wrzucić papryczkę, podsmażyć przez 1 min., następnie dodać cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodać suszone pomidory i smażyć wszystko ok. 5 min. Dodać filety, skórą do dołu, po 2 min. Filety obrócić i po kolejnych 2 minutach dodać wino. Gdy alkohol odparuje, dodać oliwki i miętę, posolić, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez ok. 10 min (czas zależy od grubości filetów.
W międzyczasie, gdy ryba się dusi, ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Z patelni wyjąć rybę, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, dokładnie wymieszać z sosem z duszenia ryby. Natychmiast podawać z rybą. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Miruna duszona w winie z suszonymi pomidorami i oliwkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas