Miruna duszona w winie z suszonymi pomidorami i oliwkami

… podawana z tagiatelle:) Inspiracja kuchnią włoską wciąż trwa:)

Miruna duszona w winie z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki na  4 porcje:
  •   2 duże lub 4 małe filety z miruny (ok. 500g)
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  •  2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 5 suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w kostkę
  •  Ok. 10 – 12 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową pokrojonych w krążki
  •  1 suszona papryczka chilli drobno posiekana
  •   suszona mięta
  • ok. 100 ml wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  •  400 g suchego makaronu tagiatelle
Na patelni rozgrzać oliwę z olejem,  wrzucić papryczkę, podsmażyć przez 1 min., następnie dodać cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodać suszone pomidory i smażyć wszystko ok. 5 min. Dodać filety, skórą do dołu,  po 2 min. Filety obrócić i po kolejnych 2 minutach dodać wino. Gdy alkohol odparuje, dodać oliwki i miętę, posolić, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez ok. 10 min (czas zależy od grubości filetów.
W międzyczasie, gdy ryba się dusi, ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Z patelni wyjąć rybę, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, dokładnie wymieszać z sosem z duszenia ryby.  Natychmiast podawać z rybą. Gotowe!
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Miruna duszona w winie z suszonymi pomidorami i oliwkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *