Ostatnio dostałem do przetestowania szynkowar firmy Tradismak – która zajmuje się sprzedażą sprzętu do wyrobów domowych wędlin i produkcją przypraw. Szynkowar wykonany jest ze stali nierdzewnej.
- 40 dag piersi z kurczaka
- 40 dag mięsa obranego z udek z kurczaka
- 10g soli peklującej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 12g przyprawy John
Mięso pokroić w na paski lub kostkę (jaką kto ma fantazję), przełożyć do miski, dodać przyprawy i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru, przykryć dekielkiem i docisnąć zamknięciem z sprężyną, Odstawić do lodówki na 1h. Do garnka wlać wodę (wody ma być tyle żeby nie wlewała nam się na przykrywkę od szynkowaru), na dno położyć ściereczkę na której stawiamy szynkowar, gotować na wolnym ogniu (tak żeby woda się nie zagotowywało) około 2 godzin w zależności od rodzaju mięsa. Najlepiej jest wsadzić termometr w mięso (jest do tego specjalna dziurka) i kontrolować temperaturę (w przypadku drobiu ja preferuję temperaturę ponad 70 stopni C). Po ugotowaniu wyjmujemy szykowar, chłodzimy go w zimnej wodzie i odstawiamy do lodówki na noc. Rano polewamy delikatnie szynkowar ciepłą wodą i wyjednujemy gotową szynkę.