Składniki:
Mięso:
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 cebula, drobno posiekana o wadze ok. 90 g
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka ketchupu
- olej
Reszta:)
- szklanka (poj. 250 ml) suchej kaszy jaglanej
- 350 g poszatkowanej młodej kapusty
- 1 cebula, drobno posiekana o wadze ok. 90 g
- 100 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
- 50 g korzenia pietruszki startego na tarce o grubych oczkach
- por o wadze ok. 200 g pokrojony w talarki
- 180 g żółtej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka harrisy
- Majonez Dekoracyjny Winiary
- 100 ml białego półwytrawnego wina (najlepiej Chardonnay)
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
Przygotowanie mięsa:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę z czosnkiem dodać mięso, ketchup i ostrą paprykę, wymieszać i smażyć, aż mięso będzie na wpół surowe, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zdjąć z ognia. Odstawić.
Reszta:)
Kaszę zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować na pół miękko. Zdjąć z ognia odstawić.
Następnie na patelni rogrzac masło z odrobiną oleju, zeszklić cebulę, dorzucić warzywa, oprócz papryki., wymieszać i smażyć, często mieszając jakieś 10 min. Wlać wino i gdy alkohol odparuje dodać harrisę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Warzywa wymieszać z kaszą i mięsem dodać 4 łyżki majonezu, wymieszać i jeśli trzeba doprawić sola i pieprzem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić mieszanką kaszy, mięsa i warzyw, wierzch posmarować majonezem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Podawać gorące lub na zimno. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas