Pyszne i proste w przygotowaniu knedle ze śliwkami.
Składniki na ok. 30 knedli:
- ok. 1,4 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 30 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kg śliwek
Śliwki umyć i osuszyć. Delikatnie naciąć śliwki i wyjąć pestki. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać obydwa rodzaje mąki, jajko, cynamon i wyrobić robotem lub rękoma na elastyczne, zwarte ciasto. Z ciasta odrywać kulki o wadze mniej więcej 60 g, spłaszczyć w dłoni, włożyć śliwkę, zlepić dokładnie brzegi i formować kulki. Zagotować ok. 3 l wody. Knedle wrzucać partiami na gotującą się wodę, przykryć, gdy się zagotują, odkryć i gotować 2- 3 min. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać polane masłem ze zrumienioną bułką lub śmietaną, posypane cukrem pudrem lub kakao.
Podsumowanie
Nazwa dania
Knedle ze śliwkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas