Roladki ze schabu
Roladki ze schabu to dobre danie, aby ugościć nim znajomych, teściów, czy po prostu spałaszować je w rodzinnym gronie podczas zwykłego codziennego obiadu 🙂 Jest to nasza taka odchudzona wersja zrazów.
Składniki na 7 roladek:
- 700 g schabu w całości
- 70 g wędzonego sera żółtego
- 500 g cebuli
- musztarda Dijon
- 2-3 ogórki kiszone
- pół litra wody
- masło klarowane
- 3 suszone śliwki
- sól
- pieprz Appetita
- mąka pszenna zwykła
- wykałaczki
Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o wadze mniej więcej 100 g. Następnie plastry rozbij, tak, jak na kotlety. Posól i odstaw.
Cebule obierz i pokrój w piórka, część cebuli – ok. 1 łyżkę pokrój w bardzo drobną kostkę i tę część odstaw. Ogórki kiszone pokrój wzdłuż na plastry, suszone śliwki pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W głębokiej patelni lub w garnku, w którym będziesz przygotowywać roladki rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego i usmaż na złoty kolor cebulę pokrojoną w piórka . Ściągnij cebulę z patelni.
Przygotuj roladki. Każdy plaster schabu posmaruj łyżeczką musztardy Dijon, dodaj po jednym, dwóch plasterkach ogórka, posyp odrobiną sera i odrobiną posiekanej w kostkę cebuli. Następnie zawiń całość w roladkę i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane roladki obtocz w odrobinie mąki i podsmaż na łyżce masła klarowanego na tej samej patelni/garnku, w którym smażyłeś/aś cebulę. Następnie zalej roladki pół litra zimnej wody, dodaj usmażoną wcześniej cebulę oraz pokrojone suszone śliwki. Gotuj, aż roladki będą miękkie, dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, aby przed podaniem powyjmować wykałaczki. Gotowe!