Roladki ze schabu

Roladki ze schabu

Roladki ze schabu to dobre danie, aby ugościć nim znajomych, teściów, czy po prostu spałaszować je w rodzinnym gronie podczas zwykłego codziennego obiadu 🙂 Jest to nasza taka odchudzona wersja zrazów.

Roladki ze schabu

Składniki na 7 roladek:

  • 700 g schabu w całości
  • 70 g wędzonego sera żółtego
  • 500 g cebuli 
  • musztarda Dijon
  • 2-3 ogórki kiszone
  • pół litra wody
  • masło klarowane
  • 3 suszone śliwki
  • sól 
  • pieprz Appetita
  • mąka pszenna zwykła
  • wykałaczki

Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o wadze mniej więcej 100 g. Następnie plastry rozbij, tak, jak na kotlety. Posól i odstaw.

Cebule obierz i pokrój w piórka, część cebuli – ok. 1 łyżkę pokrój  w bardzo drobną kostkę i tę część odstaw.  Ogórki kiszone pokrój wzdłuż na plastry, suszone śliwki pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W głębokiej patelni lub w garnku, w którym będziesz przygotowywać roladki rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego i usmaż na złoty kolor cebulę pokrojoną w piórka . Ściągnij cebulę z patelni.

Przygotuj roladki. Każdy plaster schabu posmaruj łyżeczką musztardy Dijon, dodaj po jednym, dwóch plasterkach ogórka, posyp odrobiną sera i odrobiną posiekanej w kostkę cebuli. Następnie zawiń całość w roladkę i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane roladki obtocz w odrobinie mąki i podsmaż na łyżce masła klarowanego na tej samej patelni/garnku, w którym smażyłeś/aś cebulę. Następnie zalej roladki pół litra zimnej wody, dodaj usmażoną wcześniej cebulę oraz pokrojone suszone śliwki. Gotuj, aż roladki będą miękkie, dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, aby przed podaniem powyjmować wykałaczki. Gotowe!

Roladki ze schabu

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Roladki ze schabu
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *