Drobiowa kiełbasa z soczewicą
Kiełbasa z soczewicą to nasza kolejna propozycja domowej kiełbasy, tym razem drobiowa z soczewicą i pyszną mieszanką „Przyprawa sułtańska” firmy Tradismak. Soczewica została dodana, aby kiełbasa drobiowa nie była za sucha, dzięki soczewicy nie trzeba dodawać zbędnego tłuszczu.
Składniki:
- 1,5 kg filetów drobiowych
- 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 łyżka „Przyprawy sułtańskiej” Tradismak
- 26 g soli peklowej Tradismak
- 50 g wody
- 1 łyżka harissy
- 1 g kurkumy
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- jelita do kiełbas
Filety umyj osusz i zmiel razem z soczewicą na średnich oczkach, dodaj przyprawy, sól peklową, harissę oraz wodę i wszystko razem dobrze wymieszaj.
Jelita namocz w wodzie, załóż na końcówkę maszyny do napełniania i powoli napełniaj jelita mięsem, pamiętając, że raz zakręcamy kiełbasę w prawo, a raz w lewo. Długość kiełbasek to już Twój wybór.
Wodę w dużym garnku (5 l) zagrzej do temperatury 72-75 stopni i parz kiełbasę przez 30 min. NIE DOPROWADZAJ DO WRZENIA!!!! Po ostudzeniu kiełbasa jest gotowa.