Bezglutenowe ciasto czekoladowe
Bezglutenowe ciasto czekoladowe, mocno czekoladowe i mocno pomarańczowe. Dobra propozycja na nadchodzące Święta dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać glutenu, ale nie tylko, ciasto jest mega pyszne i zadowoli czekoladomaniaków w 100%.
Przepis pochodzi z ostatniego numeru Moich Smaków Życia.
Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm lub na dwa ciasta z tortownicy o średnicy 17 cm:
- 3 średnie pomarańcze (4 jeśli będziesz robić dwa małe ciasta)
- 6 jajek L
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Appetita
- pół łyżeczki sody oczyszczonej Appetita
- 200 g płatków migdałowych lub obranych migdałów
- 400 g cukru (600 g jeśli będziesz robić dwa małe ciasta)
- 50 g kakao
Dwie pomarańcze nakłuj widelcem, włóż do garnka, zalej wodą tak, aby je przykryła, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 1,5 godziny. Wystudź – możesz to zrobić dzień wcześniej.
Pozostałą pomarańczę pokrój na plasterki. Zagotuj pół szklanki wody z 200 g cukru, włóż plasterki pomarańczy i gotuj 15 min. na małym ogniu pod przykryciem. Odcedź, powstałego syropu nie wylewaj. Następnie wystudź.
Migdały zmiksuj na proszek w blenderze.
Ugotowane w całości pomarańcze zmiksuj na pulpę. Przełóż do miski, dodaj jajka, zmiksowane migdały, proszek do pieczenia, sodę i kakao i wymieszaj na jednolitą masę.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim plasterki pomarańczy ugotowane w wodzie z cukrem. Wylej na nie ciasto. Piecz 55 min. w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto ostudź, wyjmij z formy i delikatnie odwracając ułóż na talerzu lub paterze. Polej syropem z gotowania plastrów pomarańczy i pozwól mu się wchłonąć. Dzięki temu ciasto będzie wilgotne.
wygląda pysznie 🙂
Zapraszam bardzo serdecznie do mnie 🙂