Mus czekoladowy
Mus czekoladowy to klasyczny i prosty deser, który lubią chyba wszyscy.
Składniki
- 225 g gorzkiej czekolady 70%
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka wódki
- 30 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3 duże jajka, osobno białka i żółtka
- 50 g cukru
- 125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
W małym garnuszku umieść czekoladę, alkohol, wodę i rozpuść w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksuj na gładko z masłem.
W międzyczasie ubij na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.
Do masy czekoladowej po kolei wbijaj żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji.
W kolejnej miseczce ubij śmietanę kremówkę. Ubitą dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj resztę ubitych białek i znów delikatnie wymieszaj.
Gotową masę wyłóż do małych naczynek, w których będziesz serwować mus, przykryj folią spożywczą i wkłóż do lodówki na minimum 2 h. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Mus czekoladowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas