Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to klasyczny i prosty deser, który lubią chyba wszyscy.

mus czekoladowy

 

Składniki

  • 225 g gorzkiej czekolady 70%
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka wódki
  • 30 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka, osobno białka i żółtka
  • 50 g cukru
  • 125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

W małym garnuszku umieść czekoladę, alkohol, wodę i rozpuść w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksuj na gładko z masłem.

W międzyczasie ubij na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.

Do masy czekoladowej po kolei wbijaj żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji.

mus czekoladowy

W kolejnej miseczce ubij śmietanę kremówkę. Ubitą dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj resztę ubitych białek i znów delikatnie wymieszaj.

Gotową masę wyłóż do małych naczynek, w których będziesz serwować mus, przykryj folią spożywczą i wkłóż do lodówki na minimum 2 h. Gotowe!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Mus czekoladowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *