Po bombajsku, po bombajsku, aczkolwiek Hindusi wola po mumbajsku. Bardzo, bardzo dawno zrealizowany przepis, w okresie, kiedy zafascynowanie Indiami sięgnęło zenitu. Teraz już spokojniej pod tym względem, ale sentyment pozostał.
Na zdjęciu: to po prawej to ziemniaki, a po lewej indyjska potrawka z indyka:
Składniki:
Indyk Bombaj Masala
- pierś z indyka, około 500 g
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka zielona
- 2 małe cukinie
- 1 łyżka mąki
- 1 opakowanie Bombay Masala firmy Kotańyi
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia,
Ziemniaki po bombajsku
- 0,5 kg ziemniaków
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach,
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/4 łyżeczki
- 2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 ziarenko krdamonu
1. Mięso, papryki i cukinie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu Bombay Masala. Dodatkowo, jeśli ktoś nie lubi jak papryka w trakcie gotowania miękki i zostają praktycznie tylko skórki, można paprykę obrać ze skórki. Niemniej jest z tym trochę zachodu: paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, nabić na widelec i opalać nad gazem aż skórka będzie czarna. Następnie włożyć papryki do worka foliowego, zawiązać i zostawić na parę minut. Potem wystarczy tylko przepłukać paprykę pod bieżącą woda, skórka powinna zejść bez problemu, jeśli nie delikatnie oskrobać nożem.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W moździerzu rozdrobnić kardanom, kolendrę, gorczycę i kminek. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, żeby masło się nie przypaliło. Na patelnię wrzucić wszystkie przyprawy i smażyć 1 – 3 minuty. Dodać ziemniaki, dokładnie obtaczając je w przyprawach. Smażyć 15 – 20 minut.
3. Na 5 minut przed końcem dodać pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat i smażyć jeszcze około 4 minut. (Ewentualnie można dodać parę kropel octu balsamicznego, ziemniaki są wtedy bardziej wyraziste)
4. Na talerz wykładamy mięso z warzywami i ziemniaki i gotowe. SMACZNEGO:D
I przy okazji – dobra indyjska restauracja w Krakowie: http://www.restauracjabombaj.pl/