Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym z odrobiną orientu.
Składniki na cztery porcje:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 25 dag makronu wstążki lub innego
- 20 dag mrożonego porcjowanego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki serka homo lub śmietany lub jogurtu, co tam komu pasuje
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina mirin
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka pasty z imbiru
- 1 łyżeczka pasty z kolendry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól
Pierś umyć, wyrwać kosteczki, przekroić wzdłuż na pół, tak, żeby wyszły 4 sztuki. Pokroić w paseczki wzdłuż i te paseczki skrócić o połowę. Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić w woku na oleju sezamowym, dodać kurczaka, sos sojowy, obydwie pasty, ocet ryżowy, mirin i chwile przesmażyć. Następnie dodać szpinak i wszystko podlać połową szklanki wody. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 10min. W tym czasie ugotować makaron al dente. Po upływie 10 min. zdjąć pokrywę, podkręcić ogień i zredukować sos o 1/3. W szklance rozrobić 2 łyżki serka homo z 3 łyżkami gorącego sosu, wlać do woka. Ja dołożyłam jeszcze kolejne 2 łyżki serka i 1 ząbek czosnku, ale to już wedle gustu. Do sosu dodać makaron, wymieszać i gotować do momentu, aż makaron całkiem zmięknie. Gotowe.
Ave!