Dietetyczna pizza z tuńczykiem na otrębowym cieście.
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka chudego twarożku
- 2 kostki serka topionego „krówka Śmieszka” lub innego nisko-tłuszczowego
- 3 żółtka
- 3 białka ubite na pianę,
- sól, pieprz
Wszystko wymieszać (z wyjątkiem ubitych białek). Po uzyskaniu jednolitej masy dodać zioła wedle uznania, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać ubite białka.
Sos pomidorowy:
- 1 duża cebula
- puszka pomidorów
Cebulę zeszklić, dodać odsączone pomidory, przyprawy i dusić 10 minut. Ciasto posmarować sosem, dodać składniki wedle życzenia i na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed posmarowaniem ciasta dobrze jest włożyć je do piekarnika na jakieś 3 min, ponieważ ma ono konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego i rozsmarowywanie sosu po krótkim pieczeniu jest łatwiejsze, nie wsiąka on w ciasto.