Pyszny soczysty kurczak na butelce piwa
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 butelka piwa pozbawiona etykiety (najlepiej namoczyć 30 min w ciepłej wodzie)
- 1 cebula pokrojona w piórka
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- odrobina chilli
- 1 łyżka jasnego piwa
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Składniki marynaty połączyć ze sobą i posmarować kurczaka w środku, wsadzić cebulę. Nabić kurczaka na butelkę piwa w taki sposób, żeby szyjka butelki wyszła górą, owinąć szyjkę butelki skórą kurczaka w taki sposób, żeby piwo podczas pieczenia wylewało się na kurczaka. Resztą marynaty posmarować ptaka z zewnątrz i piec w piekarniku rozgrzanym do 200˚ C około 1,5 h (ogólnie zasada jest taka, że 1h na 1kg). Podawać z pieczonymi warzywami lub sałatka i ulubionym dodatkiem węglowodanowym.
uwielbiam takiego kurczaczka…jest bardzo soczysty…choć robie z inną marynatą 🙂
Właśnie to jest fajne w tym kurczaku, że nie wysycha 😉
Cudownie przypieczony. Taki jest najlepszy!
To jest też tzw. kurczak generał jaki robiła Magda Gessler w „Kuchennych Rewolucjach” 🙂
pozdrawiam
http://www.slodkiislony.blogspot.com
niedawno piekłam takiego kurczaka i wyszedł przepyszny 🙂