W chłodne dni niema chyba lepszej zupy niż krupnik
Składniki:
- 3,5 l wody
- 3 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 nogi kurczaka
- 2 marchewki starte na tarce
- 1 pietruszka starta na tarce
- 1/2 selera startego na tarce
- 2 duże ziemniak pokrojone w kostkę
- kilka grzybów suszonych namoczonych w wodzie
- 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej ( ja używam średniej)
- 3 łyżki śmietany (niektórzy lubią krupnik zabielany a inni niezabielany ja osobiście wolę z śmietaną)
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Wersja zabielana |
Kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe i ziele angielskie, grzyby, cebulę i ugotować z tego rosół. Mięso oddzielić od skóry i kości, pokroić i wrzucić do rosołu, dodać kaszę i gotować aż zmięknie, dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi to zabielić śmietaną z mąką.
Wersja bez śmietany |
Jakiś czas temu jadłam pierwszy raz zabielany krupnik, muszę powiedzieć, że naprawdę smaczny, zmienia oblicze tej zupy 🙂
Sprawdzę ten przepis koniecznie 🙂 pozdrawiam
http://www.pannadomu2.blog.pl