Pyszne dietetyczne szaszłyki z kurczaka
Ostatni weekend upłynął pod znakiem grillowania. Najpierw w piątek na szybkości odpalonym grillu piekły się kiełbaski, jakieś mięsko i kurczakowe udka. W sobotę już na nowym sprzęcie Mąż upiekł burgery wołowe, a ja te oto szaszłyki, niby nic wielkiego kurczak, boczek i warzywa, ale było pyszne. Z podanej niżej ilości składników wyszło coś ok. 10 szaszłyków.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w średnią kostkę
- 1 pokrojona w kwadraty czerwona papryka
- 3 średnie cebule pokrojone w plasterki
- kilkanaście niedużych pieczarek, przekrojonych na pół
- 30 dag pokrojonego w plastry boczku
- patyczki do szaszłyków
Marynata do kurczaka:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- pieprz
W miseczce wymieszać składniki marynaty. Kurczaka moczyć w marynacie, nabijać na patyczki, następnie cebulę, paprykę, pieczarkę i boczek i tak do końca patyczka. Grillować, aż kurczak nie będzie surowy, ale pilnować, żeby nie wysechł. Gotowe!