Pyszna sałatka z czosnkowymi grzankami
Chęć na sałatkę, w związku z tym przegląd lodówki, w której odnalazł się zapomniany sos Acentino, czyli sos octowy na bazie octu balsamicznego z Modeny. Smak tegoż sosu słodko – kwaśny, z sałatką skomponował się znakomicie. Od tej pory na pewno będzie w sałatkach obowiązkowo. Sałatka na kolację, czy też drugie śniadanie idealna.
Składniki dla 1 – 2 osób:
- pół małego pora
- 5 dag żółtego sera pokrojonego w cienkie paski
- 2 małe pomidory
- pół świeżego ogórka
- 1 jajko na twardo
- 2 kromki chleba
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki masła
- ząbek czosnku
- łyżeczka białego octu winnego
- Acentino (lub ocet balsamiczny
- sól i pieprz
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Pora sparzyć i również pokroić w półplasterki. Szczypiorek posiekać. Wymieszać wszystko razem z serem żółtym, solą, pieprzem, łyżką oliwy i octem winnym.Kromkę pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać, lekko zmiażdżyć i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, dodać pokrojony chleb i często potrząsając patelnią zrobić grzanki, pod koniec dodać pół łyżeczki masła, co by ładnie się grzaneczki zrumieniły. Na talerz wyłożyć sałatkę, posypać grzankami, na wierzchu ułożyć połówkę jajka i polać wszystko sosem Acentino, tudzież octem balsamicznym. Gotowe!