Zapiekanka ziemniaczana

Bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków pokrojonych w talarki o grubości około 1 cm
  • 1 laska kiełbasy pokrojona w kostkę
  • 35 dag pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 pora pokrojonego w talarki
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 szklanka zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem lub śmietaną)
  • 1 jajka
  • sól, pieprz
Zapiekanka ziemniaczana
Cebulę zrumienić na oleju, dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć, dodać pieczarki i pora, chwilę podsmażyć i odparować nadmiar wody (którą puszczą pieczarki). Ziemniaki chwilę podgotować w wodzie, żeby trochę zmiękły. Układać w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na przemian z pieczarkami z cebulą, kiełbasą i porem. Zsiadłe mleko wymieszać z jajkiem i serem,solą i pieprzem, po czym  wylać tę miksturę na wierzch zapiekanki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C około 30-40 min.
Zapiekanka ziemniaczana

4 thoughts on “Zapiekanka ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *