Sos tatarski to super dodatek do kanapek, kotletów i innych potraw.
Składniki:
- 1/2 cebuli
- 3 średnie ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę
- 12 dag grzybków marynowanych (trzy łyżki) posiekanych drobno
- 3 jajka na twardo pokrojonych w drobną kostkę
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
Cebulę pokroić drobno i sparzyć, dodać ogórki, jajka i grzybki, wymieszać, dodać majonez, śmietanę i musztardę, doprawić solą i pieprzem.
Nigdy nie robiłam tego sosu. Szkoda, że w tym roku taki kiepski był u mnie sezon na grzybki. Chyba , że zastąpię je marynowanymi pieczarkami;)
Ja bardzo lubię ten sos do kanapek lub do kotletów z sera żółtego, myślę że pieczarki marnowane też się sprawdzą, W tradycyjnym przepisie nie ma cebuli ale ja dodaję do sosu sparzoną żeby był bardziej wyrazisty 🙂
Fajny pomysł 🙂