Dla tych co nie mają czasu, ale za to mają szybkowar. U mnie przygotowanie składników, gotowanie i doprawianie zajęło niecałą godzinę. Bigos został przygotowany w piątkowy wieczór z okazji wyjazdu na weekend do Zakopanego, co by zaraz po zalogowaniu się w pensjonacie, coś ciepłego zjeść:) Zdjęcie udało mi się zrobić dopiero po powrocie, dlatego też taką mizerna porcję widzicie, bo nic więcej się nie ostało.
Składniki na 8 osób:
- pół średniej białej kapusty
- 1 słoik (ok. 300 g) kapusty kiszonej
- 1 laska kiełbasy drobiowej
- 400 g ścinek z wędlin
- 1 średnia cebula
- kawałek mięsa z kością (ja dałam antrykot)
- 3 -4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
- 6 suszonych śliwek
- kilka suszonych grzybów
- 1 łyżka ketchupu
- 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Białą kapustę poszatkować, wrzucić do szybkowara. Kiełbasę, ścinki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać do białej kapusty. Mięso odkroić od kości, pokroić w kostkę i razem z kością wrzucić do szybkowara, następnie dodać pozostałe składniki i przyprawy – absolutnie wszystkie, łącznie z kiszoną kapustą. Założyć pokrywę i gdy się zamknie, gotować na małym ogniu ok. 15 – 20 min. Po tym czasie otworzyć, wyjąć kość, spróbować i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotowe!
Muszę koniecznie zaprzyjaźnić się z moim szybkowarem , skoro tak szybko można wyczarować takie dobroci;)
pozdrawiam cieplutko