Pulpety drobiowe w sosie z porów
Bardzo fajne wyszły pulpety – zbita konsystencja i smakują mięsem, a nie ciastem, czy też bułką tartą, w połączeniu z porowym sosem wyszedł mi bardzo smaczny późny czwartkowy obiad.
Składniki dla 4 – 6 osób:
Sos:
- 2 średnie pory, pokrojone w plastry
- łyżka masła
- kostka warzywna
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 1 l wody
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego i mąka do zagęszczenia
Pulpety:
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- kilka posiekanych gałązek natki pietruszki
- 1 drobno posiekana cebulka dymka
- 1 posiekany i utarty z solą i pieprzem ząbek czosnku
- sól, pieprz
Pory zeszklić na maśle, zalać wodą, dodać kostkę i gotować, aż będą miękkie. Zagęścić jogurtem z mąką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pierś z kurczaka zmielić, dodać pozostałe składniki i wyrobić. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać partiami na wrzątek i gotować ok. 5 – 7 min., wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do sosu i wszystko razem gotować na małym ogniu ok. 10 min. Podawać z puree ziemniaczanym. Gotowe!
Chodza za mna pory ostatnio, oj, chodza… Ten sos musial byc przepyszny!
Za mną pory chodzą permanentnie, nawet w tostach, co gorąco polecam:)
Uwielbiam pulpeciki w takich sosach 🙂
Mniam uwielbiam pory, te pulpeciki kuszą niesamowicie 🙂