Tego typu pasta chodziła za mną od dawna, wczoraj przeglądając książkę Kuchnia dietetyczna 1001 przepisów natrafiłam na przepis, który zainspirował mnie do takiej oto pasty:
Składniki dla 4 osób:
- 2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grube plastry
- pół drobno posiekanej cebuli
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 5 dużych liści świeżej bazylii lub 1 – 2 łyżeczki suszonej
- 100g serka homo
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- sól i pieprz do maku
- 1 łyżeczka kuminu
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki, cebulę i czosnek rozmieścić na blasze do pieczenia, skropić oliwą i piec ok. 30 min., aż papryka będzie miękka.
Paprykę ostudzić, obrać ze skórki. Miąższ zmiksować z cebulą czosnkiem i bazylią. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie zmiksować, tak, aby powstała gładka, jednolita masa.
Masę przełożyć do miseczek lub salaterki. Wstawić do lodówki. Gotowe!
pyszności,
jak z papryką… to ja jestem bardzo, bardzo za 🙂
no piekny jest ten nożyk 😉
i zdjecia sliczne tylko malo kolorowe 🙁 i nie wiem czy to ta miala byc ta slicznie pomaranczowa … 🙁
O dziewczyno bardzo ciekawe składniki, ciekawa jestem smaku słodkiej pieczonej papryki złamanej czosnkiem, cebulą i w towarzystwie orzechów. Nigdy nie robiłam jeszcze pasty z papryką.
Pasta jest naprawdę rewelacyjna, a
co/ do koloru, to nie mogłam uchwycić na zdjęciu.
Bardzo smaczne połączenie składników 🙂 Już sobie wyobrażam połączenie pasty ze świeżutkimi bułkami 🙂
Pasta słodka, aż za bardzo jak na mój gust, ale bardzo, bardzo smaczna przy okazji 🙂