Sałata lodowa z pieczarkami, czerwoną papryką i cebulą z musztardowym dressingiem.
Sałatka powstała dla Paszczak do pracy, trochę improwizowana z tego, co akurat było pod ręką, a musztardowy dressing Panny Malwinny sprawdzał się po raz kolejny, pasuje zawsze i wszędzie:)
Składniki dla 2 osób:
- 3 liście sałaty lodowej – porwane w palcach
- pół średniej cebuli – pokrojonej w piórka
- 2 duże pieczarki – pokrojone w plasterki
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- sól i pieprz
Dressing musztardowy – taki sam, jak w sałatce z mandarynkami i fetą :
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Cebulę sparzyć wrzątkiem i zahartować zimną woda, odsączyć. W miseczce wymieszać wszystkie składniki dressingu. Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą, polać dressingiem i jeszcze raz wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Na ten widok przypominają mi się lunche w Nowym Jorku… tylko była to sałata rzymska:)))
Bardzo lubię sałatę rzymską, ale niestety nie ma jej już w mej mieścinie od jakiegoś czasu.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Oo, a ja zdałam sobie sprawę, że nigdy nie jadłam takiej sałatki z pieczarkami 🙂