Danie proste i szybkie. Przygotowaliśmy yakisoba, wspólnie z: Anią Maggie i Shinju.
Składniki dla 4 osób:
- 200g makronu soba
- 2 duże marchewki – pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżki sosu chilli – ja dodałem chilli słodko – pikantnego
- ćwiartka kapusty włoskiej – posiekanej w większe kałwałki
- 4 młode cebulki – poszatkowane
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sos:
- 2 łyżki mirin
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wody
Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu.Olej rozgrzać w woku lub w głębokiej patelni i podsmażyć imbir przez 30 sek., a następnie przez kilka min. smażyć kapustę, marchewkę i cebulę, aż wszystko zmięknie. Dodać makaron, obsmażać kilka min., aż makron będzie ciepły. Dodać sos i cały czas mieszać, aż wszystko będzie ciepłe i dokładnie „obtoczone” w sosie. Natychmiast podawać
Podsumowanie
Nazwa dania
Veggie yakisoba
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Oj jakie piękne kolorki. Po raz pierwszy żałuję, że nie lubię soby :/ Można dać np. udon?
Myślę, ze z innym makaronem wyjdzie bardzo podobne 🙂
Jak kolorowo, jak wiosennie.. z pewnością pysznie!
widzę świetne danie na szybki smaczny obiad 🙂 żałuję, że nie miałam czasu aby przygotować makaron razem z Wami. Z przepisu na pewno skorzystam w pierwszych wolnych chwilach 🙂
pozdrawiam Was ciepło!
Ależ smakowicie wygląda! 😉
Bardzo ciekawe danie, uwielbiam włoską kapustę. Zrobię kiedyś!
Faktycznie proste i szybkie, no i sos naprawde smaczny. Lubie takie dania 🙂
Widzę, że akcja „Kuchnia japońska” zamienia się we wspólne gotowanie 🙂
Fajne to danie, wygląda na proste i takie, którego może sobie w najbliższym czasie zażyczyć Najlepszy z mężczyzn. Tylko czym zastąpić mirin? Ostatnio zastąpiłam bimbrem, ale tutaj to nie jest dobry pomysł…