Veggie yakisoba (czyli smażony makaron z warzywami)

Danie proste i szybkie. Przygotowaliśmy yakisoba, wspólnie z:  Anią Maggie i Shinju.

Veggie yakisoba (czyli smażony makaron z warzywami)

Składniki dla 4 osób:

  • 200g makronu soba
  • 2 duże marchewki – pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżki sosu chilli – ja dodałem chilli słodko – pikantnego
  • ćwiartka kapusty włoskiej –  posiekanej w większe kałwałki
  • 4 młode cebulki – poszatkowane
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sos:

  • 2 łyżki mirin
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wody
Veggie yakisoba (czyli smażony makaron z warzywami)

Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu.Olej rozgrzać w woku lub w głębokiej patelni i podsmażyć imbir przez 30 sek., a następnie przez kilka min. smażyć kapustę, marchewkę i cebulę, aż wszystko zmięknie. Dodać makaron, obsmażać kilka min., aż makron będzie ciepły. Dodać sos i cały czas mieszać, aż wszystko będzie ciepłe i dokładnie „obtoczone” w sosie. Natychmiast podawać

(kuchnia japonska-zaproszenie
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Veggie yakisoba
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

8 thoughts on “Veggie yakisoba (czyli smażony makaron z warzywami)

  1. widzę świetne danie na szybki smaczny obiad 🙂 żałuję, że nie miałam czasu aby przygotować makaron razem z Wami. Z przepisu na pewno skorzystam w pierwszych wolnych chwilach 🙂

    pozdrawiam Was ciepło!

  2. Widzę, że akcja „Kuchnia japońska” zamienia się we wspólne gotowanie 🙂
    Fajne to danie, wygląda na proste i takie, którego może sobie w najbliższym czasie zażyczyć Najlepszy z mężczyzn. Tylko czym zastąpić mirin? Ostatnio zastąpiłam bimbrem, ale tutaj to nie jest dobry pomysł…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *