Zupa powstała w ramach wspólnego gotowania z: Anią(Mopsik), Mirabelką, Maggie, Dobromiłą, Pelą, Wierą, Lejdi, i Panna Malwinną w ramach przywitana wiosny 🙂 . Oto moja propozycja:
Składniki na 4 porcje:
- 10 dag sałaty masłowej
- 10 dag zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 50 g topionego serka (ja użyłem szczypiorkowego)
- 50 g wędzonego łososia
- szczypta sody oczyszczonej
- 500 ml wody
- sól
Sałatę i fasolkę przepłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą, dodać sodę oczyszczoną (jeśli dodamy sodę oczyszczoną to warzywa nie będą tracić koloru), zagotować i gotować kilka minut aż fasolka zmięknie, dodać serek topiony, łososia po czym wszystko zmiksować, zagotować, doprawić solą do smaku.
Wow, jaki piękny kolor 🙂
Robiłam kiedyś zupę-krem z sałaty, ale bez fasolki 🙂
Piekny kolor, no i ten losos… Musi byc pyszna! Ciekawi mnie tylko ta soda. Co ona daje?
Jak dodasz szczyptę sody to warzywa nie tracą zielonego koloru 🙂
uwielbiam takie zupki 🙂 a jeszcze z tym wędzonym łososiem…mniam
Ależ jaskrawozielona, kiedyś już dodawałam sałatę to zupy, nadaje jej niezwykle gładką konsystencję. Fajnie, że dodałeś łososia, zaostrzył smak.
Wzdrygnęłam się na myśl o zmielonym kremie z sałaty :). Ale przeczytałam do końca i… ładna, intrygująca, tania zupka 🙂
Świetny kolor zupy i fajne powitanie wiosny.
Kolor zupki jest obłędny!
Nie próbowałam jeszcze nigdy wykorzystać sałaty w zupie, ale chyba czas spróbować. I ten dodatek łososia 🙂 Pycha!
Matko, jaka zieloność! Ja widuje przepisy z gotowana salat w tle, ale jakosc nie mialam odwagi ich wykorzystac szczerze mowiac… 🙂
Świetna opcja na zdrową zupę. Muszę któregoś dnia wypróbować 🙂
pyszności 🙂
Zupa krem + łosoś? Hm, ciekawe połączenie, wypróbuję! 😉