Burgery z ciecierzycy

Całkiem smaczne danie, ale mi to to mięsa na pewno nie zastąpi. Burgery z ciecierzycy razem ze mną przygotowały: Shinju, Maggie, Dobromiła, Mopsik, Pela i Król,

Burgery z ciecierzycy

Składniki:

  • 540 g ciecierzycy z puszki – odsączonej ( ja ugotowałem 250g suchej ciecierzycy)
  • 1 małą cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 ok. 16 cm pity, przekrojone na pół, ciepłe

Sos tahini:

  • 1/2 szklanki nisko-tłuszczowego jogurtu
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli
Burgery z ciecierzycy
Ciecierzycę, cebulę, szczypiorek, jajko, mąkę, kumin, oregano i 1/4 łyżeczki soli przekładamy do malaksera. W trybie pulsacyjnym miksujemy. W trakcie miksowania raz lub dwa zatrzymujemy miksowanie i odsuwamy masę od ścianek malaksera. Miksujemy do czasu, aż masa będzie się trzymać razem przy naciśnięciu. Z masy formujemy 4 burgery. Masa będzie wilgotna.
Na patelni z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy oliwę. Smażymy burgery 4-5 minut, aż z jednej strony będą złote i zaczną być chrupiące. Przekładamy na drugą stronę i smażymy aż się złotobrązowi 2 do 4 minut.
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Burgery podajemy w ciepłych pitach z dodatkiem przygotowanego sosu, ja dodałem pomidora i sałatę lodową.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Burgery z ciecierzycy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

8 thoughts on “Burgery z ciecierzycy

  1. a mnie takie burgery mogą zastąpić mięsko, chociaż na razie mam chętki od czasu do czasu a to na kiełbaskę a to na coś tam innego mięsnego, ale coraz rzadziej. Pysznie się prezentują te burgery, muszę w końcu kupić tę pastę tahini.
    Pozdrawiam
    Monika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *