Całkiem smaczne danie, ale mi to to mięsa na pewno nie zastąpi. Burgery z ciecierzycy razem ze mną przygotowały: Shinju, Maggie, Dobromiła, Mopsik, Pela i Król,
Składniki:
- 540 g ciecierzycy z puszki – odsączonej ( ja ugotowałem 250g suchej ciecierzycy)
- 1 małą cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 ok. 16 cm pity, przekrojone na pół, ciepłe
Sos tahini:
- 1/2 szklanki nisko-tłuszczowego jogurtu
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli
Ciecierzycę, cebulę, szczypiorek, jajko, mąkę, kumin, oregano i 1/4 łyżeczki soli przekładamy do malaksera. W trybie pulsacyjnym miksujemy. W trakcie miksowania raz lub dwa zatrzymujemy miksowanie i odsuwamy masę od ścianek malaksera. Miksujemy do czasu, aż masa będzie się trzymać razem przy naciśnięciu. Z masy formujemy 4 burgery. Masa będzie wilgotna.
Na patelni z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy oliwę. Smażymy burgery 4-5 minut, aż z jednej strony będą złote i zaczną być chrupiące. Przekładamy na drugą stronę i smażymy aż się złotobrązowi 2 do 4 minut.
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Burgery podajemy w ciepłych pitach z dodatkiem przygotowanego sosu, ja dodałem pomidora i sałatę lodową.
Na patelni z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy oliwę. Smażymy burgery 4-5 minut, aż z jednej strony będą złote i zaczną być chrupiące. Przekładamy na drugą stronę i smażymy aż się złotobrązowi 2 do 4 minut.
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Burgery podajemy w ciepłych pitach z dodatkiem przygotowanego sosu, ja dodałem pomidora i sałatę lodową.
Podsumowanie
Nazwa dania
Burgery z ciecierzycy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
7 Review(s) Based on
a ja tam zdecydowanie wole takie od tych mięsnych…tylko więcej roboty
Bardzo ładnie się prezentuje, ja przesadziłam nieco z rozmiarem samych kotletów z ciecierzycy, następnym razem zrobię nieco mniejsze.
mniaaam 😉
Mięcho to mięcho. Chociaż czasem fajnie zjeść coś innego:D
Smakowicie wyglądają, w końcu nie samym mięsem człowiek żyje;)
Ja tez nie moglabym calkiem zrezygnowac z miesa, ale raz na jakis czas wege obiad na pewno nikomu nie zaszkodzi 🙂
I znowu te burgery! Kusicie mnie nimi niesamowicie.
A co do komentarzy wyżej – ze mnie też jest mięsożerca… 🙂
a mnie takie burgery mogą zastąpić mięsko, chociaż na razie mam chętki od czasu do czasu a to na kiełbaskę a to na coś tam innego mięsnego, ale coraz rzadziej. Pysznie się prezentują te burgery, muszę w końcu kupić tę pastę tahini.
Pozdrawiam
Monika