Prosty, szybki obiad dla dziecka i nie tylko. Taką rybkę można przygotować dla malucha, który skończył 10 mies, tylko ostrożnie z cebulą i czosnek, ilość ograniczyć do minimum. Dziecku, które jeszcze nie do końca radzi sobie z gryzieniem, trzeba zmielić danie.
Składniki na 2 porcje:
- 1 średni filet białej ryby, pozbawiony ości
- 1 duży pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 1 mała cebula drobno posiekana
- pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
- szczypta soli i pieprzu
- 3-4 listki świeżej bazylii – posiekane
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki dobrej jakości przecieru pomidorowego
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszlić na niej cebule, dodać pomidory, czosnek i przecier i dusić ok. 10 min. podlewając odrobiną wody. Następnie dodać bazylię, doprawić solą i pieprzem. Na powstałym sosie ułożyć rybę przykryć ją sosem i dusić ok. 15 – 20 min., w zależności od rodzaju ryby. Uważać, aby filet się nie rozpadł. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Ryba w pomidorach dla Malucha
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on