Bardzo lubię muffiny czekoladowe (popijam mlekiem albo herbatą bo za kawą nie przepadam), ale tym razem trochę je odtłuściłem i zamiast użyć oleju użyłem maślanki truskawkowej, wyszły bardzo bardzo smaczne o delikatnym truskawkowym posmaku.
Składniki na 12 szt:
Suche:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka cukru
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki kakao
Mokre:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki truskawkowej
- 1 szklanka mleka
W misce wymieszać suche składniki, w drugiej misce wymieszać składniki mokre i połączyć z suchymi, wszystko wymieszać łyżką, nakładać do foremek (najlepiej troszkę natłuszczonych bo zauważyłem że przez to, że użyłem maślanki a nie oleju to lubią przywierać do foremek) ciasta tak, aby zostało od góry ok. 1 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 min. Drewnianym patyczkiem (np. do szaszłyków) sprawdzić czy muffiny są gotowe (jak patyczek będzie suchy to wyjąć muffiny z piekarnika).
Podsumowanie
Nazwa dania
Muffinki czekoladowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Wyglądają super zachęcająco!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
mniam ,z maślanką truskawkową <3
zdecydowanie do kubka zimnego mleka!
Dobry pomysł z maślanką!
ooo na taką odtłuszczoną wersję to ja się piszę 🙂
az wolaja o jedzenie ;D
były przepyszne .. to fakt !
są śliczne!
idealne :]