Ciasto z dyni

 

Ciasto z dyni

 

Ciasto z przepisu Paszczaka, z małymi modyfikacjami. wyszło mi całkiem inne niż Paszczakowi, ale równie smaczne:)

Składniki:

  • 60 dag dyni pokrojonej w kostkę (oczyszczonej i obranej)
  • 20 dag cukru
  • 30 dag płatków kokosowych
  • garści orzechów włoskich
  • 15 dag mąki
  • 16 dag roztopionego masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • sok z 1 cytryny
  • 5 śliwek – pokrojonych w „ósemki”, albo jeszcze mniejsze kawałki
  • łyżka cukru
Ciasto z dyni
 
 
Dynię włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, łyżkę cukru i szklankę wody i dusić, aż dynia zmięknie, po czym zmiksować i ostudzić. Jeśli trzeba w trakcie duszenia podlewać wodą. Wszystko zależy od rodzaju dyni. Ja miałam taką o jasnopomarańczowej skórce i bardzo jasnym, wręcz pastelowym miąższu i dusiła się chyba z 40 min., jak nie więcej i musiałam dolać jeszcze ok. pół szklaki wody, bo inaczej przypaliłaby się.
 
Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Następnie dodać przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia i znów zmiksować. Na końcu dodać dynię, kokos i orzechy i zmiksować wszytko razem. Masę wylac na wyłożoną papierem do pieczenia formę, a na wierzchu ułożyć śliwki. Piec 40 min. w temp. 190 st. Po wyjęciu przestudzić. Gotowe!
Ciasto z dyni
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Ciasto z dyni
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

4 thoughts on “Ciasto z dyni

  1. Aniu sliczne jest to ciasto….tylko powiedz mi czemu wyświetlają mi sie dwie rózne strony Twojego bloga z innym nagłówkiem….jakieś porządki?

    1. Zmieniłam nazwę, bo nie mogłam już patrzeć na starą, z którą przestałam się identyfikować, a niedługo będę zmieniać adres i dlatego takie zamieszanie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *