Ciasto z przepisu Paszczaka, z małymi modyfikacjami. wyszło mi całkiem inne niż Paszczakowi, ale równie smaczne:)
Składniki:
- 60 dag dyni pokrojonej w kostkę (oczyszczonej i obranej)
- 20 dag cukru
- 30 dag płatków kokosowych
- garści orzechów włoskich
- 15 dag mąki
- 16 dag roztopionego masła
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- sok z 1 cytryny
- 5 śliwek – pokrojonych w „ósemki”, albo jeszcze mniejsze kawałki
- łyżka cukru
Dynię włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, łyżkę cukru i szklankę wody i dusić, aż dynia zmięknie, po czym zmiksować i ostudzić. Jeśli trzeba w trakcie duszenia podlewać wodą. Wszystko zależy od rodzaju dyni. Ja miałam taką o jasnopomarańczowej skórce i bardzo jasnym, wręcz pastelowym miąższu i dusiła się chyba z 40 min., jak nie więcej i musiałam dolać jeszcze ok. pół szklaki wody, bo inaczej przypaliłaby się.
Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Następnie dodać przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia i znów zmiksować. Na końcu dodać dynię, kokos i orzechy i zmiksować wszytko razem. Masę wylac na wyłożoną papierem do pieczenia formę, a na wierzchu ułożyć śliwki. Piec 40 min. w temp. 190 st. Po wyjęciu przestudzić. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Ciasto z dyni
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
idealne <3
Aniu sliczne jest to ciasto….tylko powiedz mi czemu wyświetlają mi sie dwie rózne strony Twojego bloga z innym nagłówkiem….jakieś porządki?
Zmieniłam nazwę, bo nie mogłam już patrzeć na starą, z którą przestałam się identyfikować, a niedługo będę zmieniać adres i dlatego takie zamieszanie:)
Ach, te śliwki… Muszę w końcu jakieś kupić i coś z nimi upiec 🙂