Pomysł na…Papirus, jest to dość ciekawy pomysł dla ludzi, którzy nie chcą się długo paprać w przyprawianie mięsa, filet wyszedł soczysty i przyprawiony.
Składniki:
- 2 duża podwójna pierś z kurczaka
- Pomysł na… Papirus Winiary z ziołami prowansalskimi
Farsz:
- 20 dag pieczarek startych na tarce na dużych oczkach
- 10 dag grzybów leśnych startych na tarce na dużych oczkach(jeśli nie będziecie mieć, to pieczarki)
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 10 dag żółtego sera startego na dużych oczkach
- sól i pieprz
Piersi rozdzielić, usunąć kości. Wzdłuż zrobić nacięcia na kieszonki: lekko naciąć pierś i delikatnie pogłębiać nacięcie, aż do uzyskania odpowiedniej wielkości kieszonki. Uważać, żeby nie przeciąć całkiem.
Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki i grzyby. Mieszając od czasu do czasu, odparować wodę. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić, dodać ser, natkę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Kieszonki napełnić farszem i spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane filety włożyć każdy osobno w arkusze papirusu i usmażyć na patelni ok. 7 min. z każdej strony. Wszystko zależy od wielkości filetów. Po usmażeniu zdjąć z ognia i podawać. np. z ziemniaki i salsą pomidorową.
Podsumowanie
Nazwa dania
Pomysł na...Papirus: faszerowany filet z kurczaka
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on
Smakowite !
uwielbiam kurczaczka w każdej postaci <3