Składniki na 12 muffinek:
- 2 szklanki startej marchewki (do tego potrzebne będzie 4 sztuki)
Składniki suche:
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1 szklanka cukru
Składniki mokre:
- 3/4 szklanki oleju
- 3 duże jajka lub 4 mniejsze
Mąkę wraz proszkiem do pieczenia i soda przesiać przez sito, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać W drugiej misce wymieszać składniki mokre i dodać do suchych i znów wymieszać, następnie dodać marchewkę i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać masę marchewkową, zostawiając od góry foremki 1 cm miejsca. Wstawić na 25 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. sprawdzić patyczkiem, czy babeczki się już upiekły, tzn. jeśli patyczek będzie wilgotny zostawić muffinki jeszcze na parę minut.
Lukier:
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 2 – 4 łyżeczki soku wyciśnięte z pomarańczy
Do miski wsypać cukier puder, dodać skórkę pomarańczową i stopniowo dodając sok, mieszać, aż uzyskamy odpowiednio gęstą konsystencję. Upieczone muffinki maczać w lukrze i podawać kiedy lukier nieco zastygnie. Gotowe!
Przepis znaleziony na Kwestii Smaku.
Podsumowanie
Nazwa dania
Muffinki marchewkowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
2 Review(s) Based on
Bardzo lubię ciasto marchewkowe, więc takie babeczki też z chęcią bym zjadła 🙂 słodko wyglądają!
Droga Koleżanko, w liście suchych składników umknęła Ci mąka. Proszę, uzupełnij dane, bo babeczki zapowiadają się smakowicie. Pozdrawiam.
Dzięki sokole oko 🙂 mąka już dodana 🙂
Bardzo dobre wyszły 🙂
P.S. W składnikach nie ma proszku do pieczenia a w przygotowaniu nie potrzebnie jest 😀
Dzięki za tę uwagę, w swoim wiecznym roztargnieniu nie zauważyłam tego:)