Ostatni udało mi się wejść w posiadanie sporej ilości grzybów więc zacząłem je przetwarzać, oto pierwsze danie z tej grzybowej serii. Wczoraj trochę pospacerowałem z żoną i synem po lesie i też przynieśliśmy kilka grzybów do domu 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 220 g grzybów leśnych pokrojonych w plasterki
- 200 g ryżu arborio
- 1 l rosołu drobiowego (rosół musi być ciepły)
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 50 g parmezanu startego na tarce
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
- 1 łyżka śmietany słodkiej kremówki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, biały pieprz
Cebulę zeszklić na maśle, dodać ryż, i dalej smażyć około 2-3 minut ( tak żeby ryż był ciepły, ale żeby się nie zbrązowiał ), Dodać wino i mieszać, aż odparuje, dodać czosnek. Podlać 2 chochelkami rosołu i mieszając czekać, aż ryż wchłonie rosół, po czym dodać następną porcję wywaru i tak powtarzać dodawanie wywaru do czasu, aż ryż zmięknie. Przed ostatnim wlaniem rosołu dodać grzyby i kiedy ryż wchłonie do końca rosół, dodać śmietanę i śmietankę oraz ser, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę, wymieszać i podawać.
Pyszny pomysł na risotto z grzybami, dziś w lidlu dni włoskie, więc kilka składników kupiłam i również przymierzam się do risotto, jeszcze kilka grzybów po weekendzie zostało:)
To smacznego życzę :)pozdrawiam