Wczoraj Pani z bloga Z zapachem wanilii we włosach, napisała sms z propozycją wspólnego, wirtualnego przygotowania lekkiej zapiekanki. I tak oto, po przeszukaniu wszystkich mych książek kucharskich zdecydowałam się na zapiekankę ryżową, choć za ryżem nie przepadam, ale wyszło ok, tylko następnym razem trza dodać mięso:) W takiej wersji jak dziś, fajny dodatek do np. smażonych piersi kurczaka.
Przepis pochodzi z książeczki Kuchnia wegetariańska z serii Z kuchennej półeczki.
Składniki dla 4 osób (naczynie żaroodporne o poj. 1l)
- 100 g brązowego ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 czerwona cebula, posiekana drobno
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 marchewka pokrojona w słupki lub w talarki
- 1 mała cukinia pokrojona w plastry
- 75 g minikolb kukurydzy – ok. 8 szt., przekrojonych wzdłuż na pół
- 2 łyżki nasion słonecznika
- garść posiekanej natki pietruszki
- 100 g startej mozzarelli
- sól i pieprz
Ryż gotować 20 min. z odrobiną soli, starannie odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju. Dodać cebulę i smażyć 2 min, mieszając, aż zmięknie dodać czosnek, cukinię i kukurydzę, smażyć jeszcze 5 min., mieszając. Następnie dodać ryż, słoneczniki i natkę, posolić i popieprzyć. Dodać połowę mozzarelli, wymieszać i jak trzeba jeszcze doprawić.
Całość przełożyć do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekać 25 min. w temp. 180 st., aż ser zacznie się złocić:) Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Zapiekanka z brązowego ryżu i warzyw
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
No i ślicznie Ci wyszła 🙂 Musisz mnie nauczyc robiuć zdjęcia w sztucznym świetle 😉 Dziękuję :*
Bardzo lubię takie ryżowe zapiekanki, muszę kiedyś spróbować 🙂
mmm, ładniutkie i to sztuczne światło? moja cyfrówka i lampka z ikea niestety nie tworzą profesjonalnego sprzętu. :/
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Mocna lampa i blenda i lustrzanka:) Ale jak pokombinujesz z mocą światła i blendą, cyfrówką też wyjdą ładne zdjęcia w sztucznym świetle.