Uwielbiam kuchnię orientalną, wystarczy trochę sosu sojowego, oleju sezamowego i innych orientalnych pyszności i danie gotowe. W tej potrawie po raz pierwszy użyłam liści kafir i wyszło po prostu bosko.
Wymyśliłam to danie na konkurs na blogu Co w sercu to na języku – do wygrania jest książka Jamiego Oliviera:)
Składniki na 4 porcje:
· 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 400g)
· 1 nieduża czerwona cebula dymka – drobno posiekana
· 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
· 2 cm kawałek imbiru starty na tarce o najmniejszych oczkach
· 1 nieduża czerwona papryka – pokrojona w paski
· 1 nieduża marchewka – pokrojona w słupki
· 1 łyżeczka curry
· 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
· 2 łyżki sosu sojowego
· 1 łyżka sosu Worchestershire
· 2 łyżki ostro – słodkiego sosu chilli
· 3 liście kafir
· 2 łyżeczki soku z cytryny
· Cukier
· Ok. 2 szklanki wody
· 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
· łyżka uprażonego sezamu
· liście kolendry do dekoracji
· olej
· pół opakowania makaronu chow mein
Marynata do kurczaka:
· sok z połowy cytryny
· pół łyżeczki curry
· sól
Piersi z kurczaka podzielić na dwie, usunąć kości, ładnie oczyścić. Każda pierś przeciąć wzdłuż (dobrze do tego nadaje się nóż do filetowania) i pokroić w paski. Tak przygotowane mięso włożyć do worka, dodać curry, sok z cytryny i sól. Dobrze wszytko wymieszać i marynować, co najmniej 30 min.
W woku lub dużej patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju i przesmażyć na nim curry, czosnek i imbir – ok. 1 min., cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Ściągnąć z patelni, znów rozgrzać 2 łyżeczki oleju i przesmażyć ok. 2 min. paprykę, zdjąć z patelni i dokładnie tak samo postąpić z marchewką, zdjąć z patelni. Znów rozgrzać olej i usmażyć na nim kurczaka. Następnie do kurczaka dodać sos rybny, sojowy, Worchestershire, sos chilli, liście kafir i 1 szklankę wody. Przykryć i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min. Następnie dodać paprykę i marchew i 1 szklankę wody. Doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Sos zagęścić mąką kukurydzianą rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować.
Makaron chow mein przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Osączyć dokładnie, uformować gniazda i usmażyć na głębokim oleju (np. w frytkownicy.) Makaron podawać na gniazdach z makaronu. Przybrać listkami kolendry.
Podsumowanie
Nazwa dania
Smażony makaron chow mein z kurczakiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ja też uwielbiam smaki orientu. Ten makaron musi smakować pysznie!!
to są moje smaki:) pychota!:)