Śnieżnobiały, idealny do malowania pierniczków:)
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 białko
- szczypta soli
Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. Białko ubić na pianę. Cały czas ubijając, dosypywac stopniowo cukier. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Lukier
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on
zawsze robiłam lukier tylko na bazie soku z cytryny i wody, ale taki białkowy chyba lepiej się prezentuje 🙂
I o ma o wiele lepszą konsystencję.
A jak taki lukier nakladac na ciasteczka?
Ja nakładałam cieniutkim pędzelkiem, taki zwyczajnym, jak do farbek plakatowych lub wykałaczką lub jeśli malowałam całe ciasteczko to pędzlem kuchennym. Dobrze sprawdza się patyczek do szaszłyków, jeśli maluje się bardziej skomplikowane wzorki.
Ah, super, dziekuje, nie wpadlabym na to 🙂
Proszę bardzo:)
A ja mam pytanie co do trwałości takiego lukru, bo może coś przeoczyłam. Chciałabym lukrować ciastka na choinkę, więc zakładam, że one tam trochę powiszą, a nie wydaje mi się, żeby surowe białko z cukrem zachowało długo świeżość w temperaturze pokojowej, już nie mówiąc o tym, że ono raczej nie zastygnie…
W tamtym roku użyłam tego lukru do ciastek na choinkę, która stała przy włączonym kaloryferze miesiąc i nic się z ciastkami nie stało. Lukier nie spłyną, a zastyga bardzo ładnie.