Pierwsza potrawa z sobotnich warsztatów z Majonezem Kieleckim. Prosta, wręcz chłopska, ale ma swój urok 🙂 Fotorelację z warsztatów możecie zobaczyć na fanpage’u bloga TUTAJ. Nie przepadałam jakoś specjalnie za Majonezem Kieleckim, ale do tej sałatki pasuje idealnie. W domu zrobiłam z innym majonezem i już nie była tak dobra. Dlatego też, jeśli ta sałatka, to koniecznie Kielecki:)
Moją sałatkę na zdjęciu poniżej udekorował szef kuchni restauracji, w której gotowaliśmy. Dla mnie trochę za dużo tego, ale w gruncie rzeczy jest elegancko. Na drugim zdjęciu pod przepisem, widzicie sałatkę Ulli z bloga Kuchnia na wzgórzu, którą dekorowała sama:) Sami oceńcie, która ładniejsza:)
Składniki dla 2 – 4 osób:
- 50 dag ugotowanych w mundurkach ziemniaków – obranych i pokrojonych w dużą kostkę
- 30 dag wędzonego boczku – pokrojonego w cienkie paseczki
- 10 dag kiszonego ogórka (1 sztuka) – pokrojonego w małą kostkę
- 5 dag (1 nieduża sztuka)czerwonej cebuli – pokrojonej w małą kostkę
- 2 – łyżki (koniecznie Kieleckiego)
- 1 – 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól i pieprz
- pęczek szczypiorku
Boczek usmażyć na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący. Następnie ziemniaki cebulę, ogórka i boczek wrzucić do miski, dodać majonez i musztardę, posolić, popieprzyć i wymieszać. Jeśli trzeba to wedle upodobania dodać majonezu, musztardy i doprawić. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Sałatka ziemniaczana
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas