Sałatka ziemniaczana

Pierwsza potrawa z sobotnich warsztatów z Majonezem Kieleckim. Prosta, wręcz chłopska, ale ma swój urok 🙂 Fotorelację z warsztatów możecie zobaczyć na fanpage’u bloga TUTAJ. Nie przepadałam jakoś specjalnie za Majonezem Kieleckim, ale do tej sałatki pasuje idealnie. W domu zrobiłam z innym majonezem  i już nie była tak dobra. Dlatego też, jeśli ta sałatka, to koniecznie Kielecki:)
 
Moją sałatkę na zdjęciu poniżej udekorował szef kuchni restauracji, w której gotowaliśmy. Dla mnie trochę za dużo tego, ale w gruncie rzeczy jest elegancko. Na drugim zdjęciu pod przepisem, widzicie sałatkę Ulli z bloga Kuchnia na wzgórzu, którą dekorowała sama:) Sami oceńcie, która ładniejsza:)
 
Sałatka ziemniaczana
 
 
Składniki dla 2 – 4 osób:
  • 50 dag ugotowanych w mundurkach ziemniaków – obranych i pokrojonych w dużą kostkę
  • 30 dag wędzonego boczku – pokrojonego w cienkie paseczki
  • 10 dag kiszonego ogórka (1 sztuka) – pokrojonego w małą kostkę
  • 5 dag (1 nieduża sztuka)czerwonej cebuli – pokrojonej w małą kostkę 
  • 2 – łyżki (koniecznie Kieleckiego)
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku
Boczek usmażyć na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący. Następnie ziemniaki  cebulę, ogórka i boczek wrzucić do miski, dodać majonez i musztardę, posolić, popieprzyć i wymieszać. Jeśli trzeba to wedle upodobania dodać majonezu, musztardy i doprawić. Gotowe!
Sałatka ziemniaczana
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Sałatka ziemniaczana
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *