Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 600 g grzybów pokrojonych w dużą kostkę
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  •  2 l wody
  • 1/2 średniej wielkości selera, również w pokrojonego w kostkę lub startego na tarce
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  •  4 liście laurowe
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżki mąki 100 g makaronu łazankowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, podsmażyć cebulę, dodać grzyby i podsmażać jeszcze 2 – 3 min. Przerzucić do garnka z wodą, dodać marchewkę, pietruszkę,  ziele angielskie i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min. Zabielić śmietaną rozmieszaną z mąką (w kubku rozmieszać śmietanę z mąką i ok. 1 łyżką wody, do kubka dodać 1 – 2 łyżki gorącej zupy i wlać do garnka), doprawić solą i pieprzem, na końcu dodać natkę.

Makaron ugotować oddzielnie, zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do zupy.

Zupa grzybowa
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa grzybowa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Zupa grzybowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *