Warka weszła na rynek z nowym piwem typu radler o smaku jabłkowym. Dostałem to piwo do testów. No cóż, jako miłośnik piwa, stwierdzam, że jest to piwo typowo kobiece, delikatne w smaku, odpowiednio słodkie o niskiej (2%) zawartości alkoholu. Pomyślałem, ze to delikatne piwo, dobrze skomponuje się z owocami morza i tak powstał poniższy makaron z krewetkami. Radler jabłkowy Warki dobrze się skomponował z krewetkami, ze względu na swa delikatność, nie przyćmił smaku krewwetek, a wręcz go podkreślił. Zachęcam Was do spróbowania nowego produktu Warki, a w szczególności do przetestowania tego niecodziennego połączenia Radlera z krewetkami.
Składniki na 1 porcję:
- 100 g krewetek
- 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
- 5 pomidorków koktajlowych
- ok. pół łyżki posiekanej natki pietruszki
- 50 ml piwa Warka Radler o smaku jabłkowym
- pepperoncino w płatkach lub inna ostra papryka w płatkach
- oliwa
- sól
- 110 g surowego makaronu np. spaghetti, linguine, bavette.
Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oliwy, wrzucić płatki pepperoncino, czosnek i po ok. 2 min. krewetki. W między czasie zagotować i posolić wodę na makaron. Po trzech minutach wlać piwo i jak odparuje dodać natkę pietruszki i pomidorki, wymieszać, zmniejszyć ogień. Wrzucić makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzić, wrzucić na patelnię i dokładnie wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz i posypać natką pietruszki.
A to ciekawe…. A ja go zawsze wypijałam po jedzeniu 🙂
Pozdrawiam
🙂