Ja użyłam tutaj mięsa, które mi zostało z poprzedniego dnia po gotowaniu bulionu, ale spokojnie możecie użyć np. filetów z piersi kurczaka, tylko trzeb wtedy dłużej smażyć mięso.
Składniki:
- 300 g gotowanego mięsa z kurczaka
- 1 nieduża cebula pokrojona w kostkę (ok. 80 g)
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- po 4 listki świeżej bazylii i mięty, drobno posiekane
- ok. 100 ml białego wina
- ok 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- oliwa
- sól
- pieprz
- 200 g suchego makaronu penne
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i cebulę i zeszklić, dodać kurczaka i smażyć wszystko ok. 3 – 4 min. Dodać wino i zioła, odparować alkohol, następnie dodać śmietankę, tak na oko, żeby nie było zbyt gęste, ani zbyt rzadkie, doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Makaron ugotować, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z sosem i gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Makaron z kurczakiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Wygląda bardzo smakowicie:)