Kolejne szybki i bardzo proste, a zarazem szybkie danie. Alternatywa dla tych, którzy co piątek jedzą panierowaną rybę lub paluszki rybne:)
Składniki na 2 porcje:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 5-6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- ok. 10 zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 ml białego wina
- oliwa
- sól
- ok. 200 g makaronu spaghetti
Na patelni rozgrzać oliwę (ok. 1 – 2 łyżki) dodać tuńczyka, podsmażać jakieś 2 – 3 min., następnie dodać pomidory i oliwki, wymieszać i znów podsmażać 2 – 3 min. Dodać wino, kiedy wino odparuje dodać pół łyżki natki pietruszki, doprawić solą i wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Ugotować makaron, tak, żeby był al dente. Podgrzać sos, dodać odsączony makaron, wymieszać dokładnie i podawać. Na talerzach posypać pozostałą natką pietruszki. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Makaron z tuńczykiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
jak ja lubie takie dania!
Bardzo lubię taki prosty makaron 😉 I ślicznie podane!
Dzięki:)
Pyszny makaron! I śliczne zdjęcie 😉
Bardzo lubię takie szybkie i proste makaronowe dania.