Udka indycze w sosie warzywnym

Udka indycze w sosie warzywnym

Udka indycze w sosie warzywnym

 

Składniki na 4 porcje:

  • 900 g udek z indyka (zostało 600 g po oddzieleniu od kości)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula (170 g) pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka (140 g) pokrojona w talarki
  • 1 korzeń pietruszki (140 g) pokrojony w talarki
  • 140 g korzenia selera pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 150 ml czerwonego wina
  • ok. 800 ml wody
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz

DSC_0468

Z udek usunąć kości i ścięgna. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pozostałe warzywa, wodę, wino i obrane z kości mięso oraz przyprawy. Gotować, aż mięso zmięknie. Po czym, wyjąć mięso, resztę zmiksować na gładki sos, dodać przecier pomidorowy, wrzucić z powrotem mięso, doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Ja podałem z pure z kalafiora, skropione olejem lnianym, ale dobrze sprawdzi się tutaj tradycyjne pure, kasza lub ryż.

Udka indycze w sosie warzywnym

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Udka indycze w sosie warzywnym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *