Udka indycze w sosie warzywnym
Składniki na 4 porcje:
- 900 g udek z indyka (zostało 600 g po oddzieleniu od kości)
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula (170 g) pokrojona w kostkę
- 1 marchewka (140 g) pokrojona w talarki
- 1 korzeń pietruszki (140 g) pokrojony w talarki
- 140 g korzenia selera pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 150 ml czerwonego wina
- ok. 800 ml wody
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
Z udek usunąć kości i ścięgna. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pozostałe warzywa, wodę, wino i obrane z kości mięso oraz przyprawy. Gotować, aż mięso zmięknie. Po czym, wyjąć mięso, resztę zmiksować na gładki sos, dodać przecier pomidorowy, wrzucić z powrotem mięso, doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Ja podałem z pure z kalafiora, skropione olejem lnianym, ale dobrze sprawdzi się tutaj tradycyjne pure, kasza lub ryż.
Podsumowanie
Nazwa dania
Udka indycze w sosie warzywnym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas