Śledzie w sosie musztardowo-miodowym
Śledzie w sosie musztardowo-miodowym to od dwóch tygodni moje ulubione śledzie. Przepis przywieziony z ostatniego spotkania Przyjaciół Winiary z lekką modyfikacją. Mimo, iż przepis świąteczny, to sprawdzi się również na sylwestrowej imprezie.
Składniki:
- 4 solone filety śledzi a la matjas
- 500 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1 łyżka Majonezu Delikatnego Winiary
- 100 ml nierafinowanego oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól i pieprz
Śledzie zalej mlekiem na minimum 2 godziny, może być dłużej, chodzi o to, aby usunąć sól z filetów i nadać im delikatności i jędrności. W misce wymieszaj miód, musztardy i majonez, następnie cały czas mieszając trzepaczką, stopniowo dolewaj olej i mieszaj energicznie, aż powstanie gładki sos. Dodaj sok z cytryny, tak do smaku, ja dałam sok z jednej cytryny, chciałam. żeby kwaśność cytryny dominowała, łamiąc słodycz miodu. Dodaj pokrojone w paski lub kostkę śledzie i koperek, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane śledzie można podawać od razu, ale najlepiej przygotować je dzień wcześniej, wtedy smaki się przegryzą. Można przechowywać w słoiku w lodówce około tygodnia. gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Śledzie w sosie musztardowo-miodowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas