Wrapy z wątróbką
Pełnoziarniste tortille a w nich… nietypowo WĄTRÓBKA, coś, co dla wielu jest zmorą dzieciństwa. Wam też mówiono, że wątróbkę trzeba jeść, bo jest zdrowa? Mnie, ani Paszczaka nie trzeba było specjalnie do niej przekonywać, nasze dziecko też od maluszka wątróbkę jadało chętnie, później Mu się poprzestawiało, a teraz znów bez problemu wątróbkę zje, w szczególności, jak jest zwinięta w tortillę z dodatkami. Postawiliśmy w tym przypadku na połączenie słonej, lekko pikantnej wątróbki ze słodką duszoną czerwoną cebulą, cukinią, i gruszką, do tego lekko czosnkowy sos i sałata lodowa. Wyszło przepysznie. Mimo, iż wątróbka może wielu z Was, czy też Wasze dzieci „przerażać”, spróbujcie takich wrapów. Gwarantuję, że Wam posmakują 🙂
Składniki na 4 wrapy:
- 430 g wątróbki drobiowej
- 1 biała cebula (100g)
- masło klarowane
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- kwaśna śmietana 18%
- 1 łyżka Majonezu Delikatnego
- 2 łyżki sosu BBQ
- 4 czerwone cebule (ok. 400 g)
- 1 duża gruszka
- 250 g cukinii
- sałata lodowa
- ocet balsamiczny
- olej lniany
- 50 ml czerwonego wina
- 4 tortille pełnoziarniste (przepis tutaj)
Cukinię umyj, pokrój w plasterki, przełóż do miski, oprósz solą, pieprzem, dodaj łyżeczkę oleju lnianego i łyżeczkę octu balsamicznego, wymieszaj i odstaw.
Czerwone cebule obierz i pokrój w piórka, w małym garnku rozgrzej pół łyżki klarowanego masła i zeszklij na nim cebule, wlej wino i zamieszaj, odparuj alkohol. Następnie oprósz cebule 1 łyżeczką cukru, posól i popieprz. dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj i duś na najmniejszym ogniu, aż cebula całkowicie zmięknie.
Białą cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku i imbir obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła, dodaj cebule i zeszklij, dodaj czosnek, imbir i zieloną pastę curry. Całość wymieszaj i smaż przez 3 min. często mieszając. Następnie dodaj wątróbkę, wymieszaj dokładnie i smaż na niewielkim ogniu przez ok. 10 min., dodaj śmietanę, wymieszaj, odparuj nadmiar płynu.
Plastry cukinii upiecz na patelni grillowej lub na zwykłej patelni z odrobiną oleju.
Gruszkę umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w słupki. Sałatę lodową porwij palcami na mniejsze kawałki.
Kiedy wszystkie składniki do wrapów są przygotowane, zrób sos: w małej misce wymieszaj 2 łyżki gęstego jogurtu z łyżką majonezu i 2 łyżkami sosu BBQ, Dodaj obrany i starty na tarce na najmniejszych oczkach, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Placek tortilli posmaruj łyżką sosu, na środku placka ułóż wszystkie przygotowane składniki. Zawiń, tak, jak zwija się krokiety, podpiecz na patelni grillowej lub zwykłej na małym ogniu bez tłuszczu, kładąc wrapy najpierw na łączeniu. Podpiecz drugiej strony i podawaj. Bardzo smaczne są również na zimno, idealny posiłek do pracy 🙂
A ja kocham wątróbkę! Przepis trafia do zakładek, będzie do zrobienia w najbliższym czasie 🙂 Kiedyś często robiłem jajecznicę z wątróbką, cebulą i szpinakiem, też polecam, chociaż wygląda dziwnie 😀 Także w Iranie często jadałem wątróbkę, bo to bardzo popularny fastfood – albo w postaci kanapek z warzywami, albo podawana z cebulą, pietruszką i limonką, też pycha!
Bardzo podoba mi się pomysł jajecznicy z wątróbką. Do wypróbowania w najbliższy weekend na śniadanie 🙂
Wygląda naprawdę MEGA smacznie 🙂 muszę wypróbować ten przepis i napewno dam znać jak mi poszło.
Pozdrawiam
Czekamy w takim razie na info, jak Ci smakowało 🙂