Cukiniowa musaka
Cukiniowa musaka z mięsem z kurczaka, czyli musaka z cukinii to lżejsza i szybsza alternatywa dla tradycyjnej musaki.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g mozzarelli (najlepiej 16%)
- olej rzepakowy
- 300 g przecieru pomidorowego
- zioła prowansalskie
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
Piersi drobiowe umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój na plastry o grubości pół centymetra i ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Cukinie pokrój wzdłuż. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż na nim na złoto cukinie, kontroluj olej i uzupełniaj w trakcie smażenia, aby nie przypalić. Obsmażone cukinie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzuć cebulę i czosnek, smaż ok 3 min., następnie dodaj zmielone wcześniej mięso i smaż ok. 6 min., następnie dodaj przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i cukrem i duś 10 min.
Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju rzepakowego i wyłóż je plastrami cukinii, na nich połóż ziemniaki, posmaruj 1/3 jogurtu, następnie wyłóż połowę mięsa, przykryj cukinią i resztą ziemniaków, posmaruj jogurtem i nałóż na to, resztę mięsa. Wierzch przykryj cukinią, posmaruj resztą jogurtu. Mozzarellę zetrzyj na tarce na największych oczkach i posyp wierzch musaki. Zapiekaj 30 min. w temp. 180 stopni. Po zapieczeniu, lekko przestudź musakę i podawaj. Gotowe!